? ?general?42 Ratings)??1 Grab Today. 5694 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ?????Scotland? ????? ?????
? ???Rating: 3.1 (22 Ratings)??1 Grab Today. 1905 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger accou BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Sunday, June 22, 2008

Semester Baru, Azam Baru..

Assalamu ‘alaikum warahmatuLlaahi wabarokaatuh..

Dengan lafaz mulia pembuka bicara, mengajak sahabat2 merenung sejenak kisah perjuangan sahabat2 Nabi Muhammad saw ketika peperangan Muktah. Perang antara tentera Muslim dengan tentera Rom. Jika dilihat dari sudut bilangan tentera, maka ia berpihak kepada tentera Rom. (100000 org VS 3000 org). Namun, dengan kecekalan dan kekuatan ’aqidah yang terdapat pada diri para Sahabat rodhiaLlaahu ’anhum ajma’iin, ”Ada apa pada Kuantiti??”

Peristiwa yang bersejarah ini didahului dengan pelantikan panglima angkatan tentera bg mengepalai kumpulan muslimin. Panglima tentera Islam adalah; Zaid bin Harithah r.a., Ja’afar bin Abi Talib r.a. dan AbduLlah bin Rawahah r.a..

Sebermulanya perang, panji ke’izzah’an Islam dijulang oleh Zaid bin Harithah r.a.. Peperangan meletus dan gugurlah Zaid bin Harithah r.a. sebagai panglima tentera Islam pertama yang syahid dlm peperangan teersebut. Kemudian, panji tersebut telah disambut oleh panglima tentera Islam yang kedua, Ja’afar bin Abi Talib r.a.. Beliau juga ’mendapat’ syahid. Panji kebesaran Islam itu seterusnya disambut oleh panglima tentera Islam yang ketiga, AbduLlah bin Rawahah r.a.. Maka, Allah juga memilih AbduLlah bin Rawahah r.a. sebagai syuhada’. Terbunuhlah ketiga-tiga panglima tentera Islam.

Maka, Nabi Muhammad s.a.w. pun melantik Khalid al Walid sebagai panglima tentera Islam keempat bg menggantikan panglima2 tentera Islam yang telah syahid. Dalam keadaan yang masih baru memeluk Islam (4 bulan), pelantikan beliau telah menyuntik semangat jihad kepada tentera2 Islam dan akhirnye kemenangan berpihak kepada tentera Islam.

Begitulah terbitnya azam baru, semangat baru dan rouhul jadiid para tentera Islam bertitik-tolak daripada pelantikan Khalid al Walid. Bertitik-tolak daripada satu keadaan (kematian 3 panglima tentera Islam). Nah!! Ayuh ambil peristiwa penting ini sebagai pembakar semangat sahabat2 dalam berjuang, penyuntik jiwa baru dalam perjuangan ilmu. Sekiranya semester2 sebelum ini ”kurang menjadi”, maka jadikanlah ia sebagai i’tibar dan pengajaran. Jika semester2 sebelum ini ”kacau bilau”, jadikanlah ia sbg kayu ukur dlm menilai prestasi semester baru ini.

Jangan goyah, jangan longlai. Perjuangan ini amat jauh dan masih belum selesai. Carilah wadah bagi membantu diri dalam perjuangan ini. Carilah Inspirasi Baru. HIDUP!!

0 comments: