? ?general?42 Ratings)??1 Grab Today. 5694 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ?????Scotland? ????? ?????
? ???Rating: 3.1 (22 Ratings)??1 Grab Today. 1905 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger accou BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Thursday, November 19, 2009

Teguh Iman walau DI ASAK HEBAT!!
"Dia (Allah) menyeksa sesiapa Yang dikehendakiNya, dan Dia juga Yang memberi rahmat kepada sesiapa Yang dikehendakiNya; dan kepadaNyalah kamu akan dikembalikan.” al ’Ankabut:21Saya suka lagu Hijjaz kisah Sumayyah ..tangan yang mengayun buaian – menggoncang dunia mencipta sejarah.


Sumayyah binti Khayyath, syahidah pertama umat Islam yang menumpahkan darahnya demi mempertahankan keimanannya bersama suami dan anak lelakinya. Teladan istimewa yang wajar dikenang sepanjang zaman.


Sumayyah binti Khayyath adalah seorang hamba sahaya milik Abu Hudzaifah bin Al-Mughirah. Oleh tuannya, ia dikahwinkan dengan seorang lelaki asal Yaman yang bernama Yasir bin Amir yang merupakan perantau di kota Makkah. Kerana banyak mendapat halangan, Yasir meminta perlindungan kepada Abu Hudzaifah yang merupakan kepala suku Bani Makhzum.


Hasil perkahwinannya dengan Yasir bin Amir, Sumayyah dikurniai anak lelaki yang diberi nama Ammar bin Yasir. Melalui anak lelakinya inilah, pasangan Yasir dan Sumayyah mengenali agama Islam.


Suatu hari, Ammar yang mula menginjak usia remaja mendengar khabar tentang kedatangan nabi baru yang membawa ajaran Tuhan. la pun segera mencari dan ingin membuktikan khabar tersebut. Sebaik sahaja mengenali Rasulullah s.a.w., Ammar pun terus jatuh hati dan langsung mengucapkan ikrar syahadatnya.


Mendapat khabar gembira, Ammar segera menceritakan kepada ayah bundanya. Berbeza dengan kebanyakan orang Quraisy yang anti bahkan memusuhi Islam, Yasir dan Sumayyah justeru menyambut gembira khabar gembira ini. Bahkan mereka kemudian mengikuti jejak Ammar untuk bersyahadat dan menjadi Muslim dan Muslimah.


Keislamanan yang awalnya disembunyikan akhirnya diketahui juga. Mendengar cerita bahawa keluargaYassir ini memeluk agama Islam menimbulkan kemarahan Abu Hudzaifah. la memaksa supaya keluarga ini meninggalkan Islam dan kembali kepada agama nenek moyang mereka yang menyembah latta dan uzza. Namun ketiganya berkeras mempertahankan keyakinan mereka.
Seperti yang dialami oleh golongan awal yang memeluk Islam, Yasir, Sumayyah, dan Ammar mengalami banyak sekali halangan dan cubaan. Hal ini ditambah lagi kerana status keluarga mereka yang bukan daripada kalangan bangsawan Quraisy. Akibatnya penderitaan yang mereka alami keterlaluan dan mereka diseksa dengan kejam melampaui batasan kemanusiaan.


Orang yang paling kejam menyeksa mereka adalah orang-orang yang selama ini melindunginya iaitu daripada kalangan Bani Makhzum yang dipimpin Abu Hudzaifah. Sumayyah yang merupakan seorang wanita, dihumban ke atas pasir, lalu tubuhnya ditimbus dengan pasir yang sangat panas.


Seakan belum puas hati, dada Sumayyah kemudiannya dihimpit dengan batu besar supaya ia tidak dapat bernafas. Lalu mereka memaks Sumayyah untuk mengimani berhala-berhala nenek moyang mereka. Namun wanita solehah ini tetap bertahan dengan keyakinannya kerana ingat janji Allah SWT bagi hamba-Nya yang bertakwa, iaitu syurga.


Yasir, Sumayyah, dan Ammar terus mendapatkan seksaan yang sedemikian keji. Mereka didera, dicambuk, disalib di padang pasir yang terik, ditindih dengan batu panas, dibakar dengan besi panas, bahkan sampai ditenggelamkan ke dalam air hingga sesak nafasnya dan mengelupas kulitnya yang penuh dengan luka.


Suatu hari ketika Ammar sudah tidak mampu untuk menanggung penyeksaan, ia kemudian mengadu pada Rasulullah s.a.w. mengenai keadaannya. Rasul yang setiap hari datang memberikan sokongan lantas berseru, “Sabarlah, wahai keluarga Yasir. Tempatyang dijanjikan bagi kalian adalah syurga.”


Sekalipun berat seksaan yang diterima, namun ketiganya tetap mempertahankan keislamannya.
Ketika berada dalam keadaan sedar, tidak ada satu pun kalimat yang teriontar dari mulut ketiganya kecuali kalimat “Ahad..Ahad..” seperti yang dilontarkan Bilal bin Rabah. Hal ini semakin meningkatkan amarah orang Quraisy kerana gagal melunturkan keimanan mereka.


Hingga suatu ketika, orang Quraisy berasa putus asa dengan keteguhan iman ketiganya, mereka memutuskan membunuh Sumayyah. Adalah Abu Jahal yang melaksanakan perbuatan keji tersebut. Dengan tombaknya yang runcing, Abu Jahal menjadikan Sumayyah mujahidah pertama yang gugur di jalan Allah apabila tombak tersebut menembusi dada Sumayyah.


Menjelang wafatnya, tidak sedetik pun Sumayyah menggadaikan keimanannya. Sumayyah binti Khayyath simbol ketabahan hati, kekuatan iman, dan ketangguhan jiwa seorang mujahidah. la rela mengorbankan segala-galanya, termasukjiwa dan raganya demi Islam.


Sumayyah binti Khayyath syahid dengan meninggalkan teladan yang luar biasa. Tidak hairan ia menjadi wanita yang sangat mulia dengan keberanian dan ketabahannya. “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: “Kami telah beriman” sedang mereka tidak diuji lagi?” (Surah Al Ankabut, ayat 2).


~Semuga yang sedikit ini mendatangkan munafa'at~Monday, November 16, 2009

Asas Binaan Kukuh

Perancangan hidup berstrategis amat dititiberatkan. - Gambar hiasanPada suatu malam Khalifah Umar Ibnu Khattab sedang membuat tinjauan terhadap rakyat-rakyatnya. Sampailah Umar ra. di sebuah rumah penduduk, ketika itu mereka sedang berbincang tentang sesuatu. Umar mendengar semua perbincangan mereka.


Seorang ibu berkata kepada anak perempuannya: "Anakku bangunlah, serta campurkanlah susu itu dengan air. Puterinya menjawab: Apakah ibu belum mendengar larangan daripada Amirul Mukminin itu?
Ibu itu bertanya lagi: "Apakah larangan Amirul Mukminin itu?" Puterinya menjelaskan: "Wahai ibu, sesungguhnya Amirul Mukminin melarang umat Islam menjual susu yang dicampurkan dengan air"
Ibu itu berkata lagi: "Cepatlah engkau campurkan susu itu dengan air, tak usahlah kamu takut dengan Saidina Umar, kerana ia tidak melihatnya" Puterinya menjawab: "Wahai ibuku, memang Umar ra. tidak melihat kita, tetapi Tuhan yang disembah Umar melihat kita."


Maafkan saya wahai ibuku, kerana tidak dapat mematuhi permintaanmu. Saya tidak mahu menjadi orang yang munafik mematuhi perintah di hadapan orang ramai, tetapi melanggarnya apabila di belakang mereka."Khalifah Umar ra. yang terkenal tegas itu menjadi terharu hatinya. Umar ra. merasa bangga dengan ketaqwaan gadis miskin penjual susu tersebut. Setelah pagi, Saidina Umar memerintahkan puteranya Ashim supaya pergi ke rumah gadis tersebut.
"Wahai anakku, pergilah engkau ke sebuah rumah penduduk, di dalamnya ada gadis penjual susu, jika ia masih sendiri, pinanglah ia. Mudah-mudahan Allah akan memberikan kurnia kepadamu anak yang soleh."


Ternyata dugaan Saidina Umar ra. itu benar sekali. Ashim menikah dengan wanita yang mulia tersebut dan mendapat seorang anak perempuan yang bernama Ummu Ashim. Kemudian Ummu Ashim berkahwin dengan Abdul Aziz bin Marwan, dan mereka mendapat seorang anak lelaki yang bernama Umar bin Abdul Aziz, yang kemudian menjadi seorang khalifah yang terkenal dan bijaksana.Sungguh indah hidup berpandukan al Quran - Gambar Hiasan


Jika asas baitul muslim itu kukuh, tidak mustahil ia mampu melahirkan pejuang-pejuang agamaNya yang berpedangkan taqwa dan berperisaikan iman. Di hati mereka bercahaya dengan kasih sayang Ilahi kerana mereka lahir daripada bait penyatuan dua jiwa yang hidup berbumbungkan sunnah berpelitakan al-Quran, berdindingkan wasatiah dan qanaah. Itulah hakikat sebuah baitul muslim.
~ Semuga yang sedikit ini mendatangkan munafa'at ~

:)

Friday, November 13, 2009

Kelambakan Para Muslimah

Aku adalah aku. Luangkan masa anda untuk membaca. -Gambar Hiasan13 November 200912.42 am

Suasana hening diseri dengan bayu malam yang bermanja-manja menampar pipi.Ralit dengan keasyikan syahdunya malam dikala sejuknya meratah hingga ke tulang. Menggigil.

“ Bang, kasi roti bom satu, kopi ais satu.” Lapar. Sengaja ingin mengisi kekosongan perut di samping bersiap untuk megisi ruang diskusi dengan lebih bertenaga. Jangkaan awal diskusi ini menelan masa hingga lewat pagi. Tepat, tidak tersasar.

2.20 am

“Jom, dah lewat ni min. Kita walaupun tak da org umah tapi agak-agak la”. Diskusi tamat. Resolusi terbina. Bersurai.

--------------------------------------------2.45 am

Mula menaip.


Saya amat yakin dan percaya. Tajuk yang diberikan bakal menggugat dan menyentap jiwa para pembaca. Baik bagi yang sedang menanti-nanti saat yang bakal tiba, mahupun bagi mereka yang telah berumah tangga. Baik yang muslimin mahupun yang muslimat. Rasanya semua mampu untuk menyeka mata berkongsi masa untuk membaca. Sekalipun dalam kebuntuan idea untuk dikupas, namun saya merasakan ada perkara yang mahu dikongsi bersama.


Mulanya saya berfikir. Soal taraf kelayakkan saya untuk meneruskan perjuangan menulis artikel ini. Fikir punya fikir, kalaulah itu soal status diri ini (baca: bujang) menjadi kayu ukur, maka ilmu yang sedikit ini rasanya tidak termampu untuk dijadikan bahan cerita. Walhal, bila difikirkan soal kemaslahatan untuk berkongsi itu lebih berbanding yang lain, maka soal kelayakkan saya ketepikan. Jadi saya terus menulis.
Namun, sebelum saya telanjur panjang dalam bicara, suka saya ingatkan bahawa perkongsian ini terbina atas dua dasar utama. Yang saya pacakkan agar niat saya menulis dan niat para pembaca pada level yang sama. Risau bagi saya kalau-kalau persepsi dalam mentafsir karya ini berbeza. Jadi, saya anjurkan supaya ianya berada pada landasan persepsi yang sama. Saya cuba elakkan falasi dalam pemikiran.  1. Tulisan ini akan dikupas secara ilmiah, beradab dan menjaga batas emosi serta perasaan orang lain dan bukan dibayangi nafsu semata-mata.


  2. Tulisan ini tidak berniat untuk merendah-rendahkan mana-mana individu mahupun kumpulan. Adapun kritikan, komen serta nasihat yang dikemukakan adalah sebagai bahan muhasabah bersama.
“Kelambakan para Muslimat Solehah"


Benarkah statement saya ini? Terpulang untuk pembaca untuk menilainya. Bukanlah secara keras saya ingin nyatakan bahawa kepupusan muslimin soleh semakin ketara, biarpun ia memang berlaku dan terus berlaku, namun realiti menyaksikan kepada kita bahawa kelambakan wanita pada hari ini suatu yang realiti, tidak kurang muslimat yang solehahnya. Bahkan sememangnya ini semua adalah sunnatullah yang telah menjadi pesanan baginda Muhammad s.a.w bahawa antara jelasnya tanda pengakhiran dunia itu adalah ramainya kaum wanita berbanding lelaki. Ia jelas.


Namun, soal untuk menerima kenyataan ‘kelambakan para muslimat solehah’ itu saya lepaskan kepada pembaca untuk menilai. Bagi saya ia dilihat benar.


Jadi, isu ini tidak berakhir dengan nokhtah di sana. Perlu dipertimbangkan kronologi yang berikutnya. Persoalan yang lebih besar menampung isu ini adalah berkaitan dengan pembentukan rumah tangga, baik disebut bait al-muslim lebih baik lagi dikategorikan bait ad-dakwah. Ya, inilah dia isu yang sebenarnya ingin di ketengahkan.
Kahwin @ Berumah tangga

Perkahwinan itu ftirah. Anugerah yang Allah beri pada manusia. Dalam rangka memastikan ketamadunan manusia wujud kesinambungannya di samping naluri berkeinginan untuk hidup berpasangan ini juga adalah kurniaan Allah. Dia Yang Maha pentadbir putar hidup alam ini.


Kembali kita pada isu yang ingin diutarakan. Soal kahwin itu lumrah. Namun, soal perkahwinan yang benar-benar berlapikkan iman dan taqwa itu yang kadang kala sukar dinilai dengan mata kasar. Cuma hasilnya yang biasa kita mampu untuk menilai (lahirnya biah keluarga yang solehah serta anak-anak yang ‘menjadi’ ). Output sebegini hanya mampu diwujudkan bermula daripada ikatan perkahwinan si muslimin dan si muslimat yang soleh dan solehah. Bukanlah ianya beerti ini suatu jaminan, namun permulaan langkah yang baik membimbing kepada yang lebih sempurna. Sekiranya berlaku ‘error’ dipertengahan jalan, anggaplah itu semua takdir Allah dan ujian bagi hamba-hambanya.


Masih lagi belum sampai ke point yang dituju.


Ok. Bilamana fanomena ini dilihat menjadi suatu keperluan, pastinya si soleh bakan mencari yang solehah. Dan tentunya para muslimat yang soleh berkeinginan untuk memiliki nakhoda keluarga yang soleh.


Jadi, argumen ini menjadi permasalahan yang dilihat besar, apabila faktor kelambakan muslimat solehah tadi diadunkan bersama dalam diskusi yang ringan ini. Si muslimin, bila tiba masanya yang sesuai untuk mendirikan bait al-muslim, baginya tidak begitu bermasalah untuk mencari serta memilih dari kalangan populasi muslimat solehah yang brkelambakan.


Biarpun mungkin sesi taaruf tiga empat kali baru menjadi, tapi biasanya berakhir dengan ‘ada’. ‘Ada’ bermaksud yang datangnya dari kelompok muslimat solehah hasil tarbiyyah didikan agama yang sempurna baik datangnya dari tangan ibu dan ayah mereka sendiri, mahupun yang terbina semasa di kampus contohnya.


Tetapi berbeda keadaannya dengan si muslimat solehah yang berkelambakan ini. Ada yang menjadi pilhan si muslimin, oklah jalan. Yang tidak terpilih, ada pula dua jalan. Setengah dikalangan mereka pilih untuk berusaha. Usaha dalam konteks mengambil jalan sirah nabawiyah sebagai pedoman. Ibrah dan pengajaran yang dipamerkan oleh ummul mukminin Saidatina Khadijah Khuwailid yang memulakan menyata hasrat hati untuk mengambil baginda Nabi menjadi peneman hidup dijadikan contoh. Seharusnya tiada isu yang sepatutnya berlegar sekitar ‘perigi mecari timba’. Mugkin suatu ketika dulu, ya. Namun bagi saya terma ini tidak lagi seharunya dibawa bincang sehingga menutup hak muslimat untuk mencari dan memilih.


Ada yang memilih jalan kedua. Jalan yang penuh dengan ketundukan pada Sang pencipta. Berserah sebulatnya pada pemilik pembuat keputusan. Biarpun apa yang terjadi, sifat reda mengatasi segala-galanya. Yang jenis ini,kategori tahap agak tinggi. Namun, ini bukan beerti saya membezakan keduanya, terpulang kepada muslimat solehah yang berkelambakan ini untuk memilih jalan mana yang lebih sesuai. Lain orang, maka lain tingkah gayanya.


Justeru, apa yang berlaku ialah saban hari bertambah banyaklah bilangan muslimat solehah yang berkelambakan ini. Dan saban hari juga bertambah banyaklah usia muslimat solehah yang berkelambakan ini. Rugi atau untung. Untung atau rugi. Semuanya di bawah pengetahuan Allah.


Namun, kaca mata manusia diberi peluang untuk menilai. Jadi pada hemat saya, di sana berlaku suatu bentuk kerugian. Yang mungkin disebabkan kita juga yang menciptanya. Kerugian dalam kita mampu untuk terus mengembang biakkan zuriat Quranic dengan memilih muslimat solehah berkelambakan, di samping ‘menjaga’ dan memimpin muslimat solehah berkelambakan ini daripada disambar oleh mereka yang ‘kurang patut’ ataupun membiarkan mereka membujang hingga ke tua. Perlu diingat hayat kesuburan wanita dalam melahirkan zuriat ada had masanya.


Sedang Allah telah membuka jalan yang luas ke atasnya umatnya yang soleh dan solehah untuk merebut ‘Payung Emas’ atau bahasa mudahnya poligami ini sebagai alternatif menyelesaikan fanomena yang berlaku, namun kadang kala kita sendiri yang menutup ruang ini. Firman Allah s.w.t dalam menyatakan keizinan berpoligami secara jelas:


“Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak dapat berlaku adil, maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja atau (kahwinilah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat supaya kamu tidak melakukan kezaliman.”


(Al-Quran, surah an-Nisa’: Ayat 3)
Poligami : ‘Penyelamat’Positifkan diri anda. Da'ie mesti berani. - Gambar HiasanHasil perbincangan yang ringkas saya dan dia (dirahsiakan nama), kami bersependapat. Bahawa kapasiti kebenaran Allah mengizinkan poligami ini ada hikmahnya. Bukan tujuan idea ini untuk membuka ruang seluas-luasnya kepada kaum muslimin untuk lebih anjal dan berkuasa dalam isu poligami ini, namun yang lebih utama ialah soal ‘menyelamatkan’. Menyelamatkan para muslimat solehah yang berkelambakan yang telah kita bincangkan sebelum ini.


Saya sama sekali tidak bercadang untuk mengenepikan elemen perasaan. Ya, manusia dibekalkan dengan perasaan supaya ia menjadi manusia. Dan sememangnya, secara umum dan logik akalnya manusia apabila berhadapan dengan soal berkongsi, mereka akan berfikir untuk kali kedua dan seterusnya sebelum jawapan dikemukakan. Apatah lagi bila disebut soal berkongsi hati dan perasaan. Berkongsi kehidupan. Maka bertambah beratlah timbangan konflik yang terbentuk. Apa pun bagi saya, ia perkara mudah bagi yang faham dan jelas.
Pendidikan dan kefahaman


Bagi saya poligami tidak akan dilihat menyakitkan dan men’sengsarakan’ andai kedua-dua belah pihak terutama zaujah (baca : isteri) dan bakal zaujah faham. Apatah lagi sekiranya isu poligami ini dijadikan sebagai bahan pendidikan di peringkat awal. Baik untuk si muslimin mahupun untuk muslimat solehah yang berkelambakan.


Kefahaman yang mungkin lahir dari perkongsian rasa oleh mereka yang telah pun berbahagia mendirikan bait al-muslim secara poligami wajar didedahkan keindahannya kepada umum, khususnya muslimat solehah yang berkelambakan ini. Mungkin dengan kaedah ini kita dapat mengelakkan silap faham yang berlaku selama ini dalam memberi persepsi yang sentiasa bersifat negatif apabila isu poligami dibangkitkan. Selaku panel JBM, saya akan berusaha ke arah itu. Menyediakan platform supaya lebih ramai yang faham dan jelas.
Kesedaran

Puncak kepada permuafakatan ini hanya dapat ditimba setelah ilmu poligami yang ditadah itu ditukar sifatnya menjadi elemen kesedaran. Kesedaran yang mungkin membawa beribu kebaikan.


Kalau sebelum ini kesedaran hanya lahir di mata muslimin (walaupun ada unsur yang membawa kepada tujuan yang kurang baik) untuk berpoligami, apalah kiranya muslimat pula yang melahirkan rasa kesedaran ini demi untuk ‘menyelamatkan’ muslimat solehah yang berkelambakan itu. Mungkin perkara yang paling besar perlu dibincangkan dalam sesi pendidikan poligami adalah bagaimana perlunya ada sifat kesediaan yang tinggi dalam diri seorang muslimah solehah untuk menerima kehadiran insan kedua dalam hidup mereka.


Kesedaran tahap ini sajalah yang mampu mengekalkan kebahagiaan berpanjangan dalam keluarga yang berpoligami. Tidakkah menjadi suatu yang luar biasa sekiranya yang pergi melamar calon zaujah adalah zaujah kita juga!! Sekiranga perkara ini berlaku, saya yakin dan percaya, kelompok manusia yang sentiasa inginkan keredaan Allah mengatasi segala-galanya ini akan mudah berkembang biak dalam masyarakat hari ini. Suatu yang ajaib, tapi tidak mustahil berlaku akan datang. Dikala muslimat solehah yang berkelambakan ini terus berlambak.


Bayangkan sekiranya skrip ini diucapkan :


“ Cah, Mar tengok umur Cah pun dah makin lanjut. Tak de yang masuk lagi ke?”


“ Entah la Mar,cah serahkan pada takdir je la..biar Allah yang aturkan”


“ Kalau Mar bagi cadangan macam mana?”


“ Gini la Cah, hidup yang Allah kurnia ni sementara ja, bila-bila masa dia boleh tarik nikmat kita. Hari ni Cah tengok Mar bahagia, esok lusa siapa yang tahu”


“ Sudi tak Cah kalau Mar lamar Cah untuk suami Mar? Tak salah kan kalau kita hidup bermadu”


-END-
Pengorbanan


Bila berkata soal pengorbanan, masing-masing kena beri perhatian. Kalu sebelah pihak sahaja ia tidak akan menjadi. Kerana pengorbanan dalam soal poligami inibukan sahaja melibatkan wang ringgit, perkongsian nafkah, masa dan lain-lain yang bersifat fizikal semata-mata, malah perlu kita ketahui bahawa pengorbanan paling besar adalah hati dan perasaan.
Bagaimana?


Kalau benar si zaujah sedar akan kepentingan serta kebaikan poligami ini, demi menjadi faktor penyelamat kepada yang lain-lain, maka saranan yang utama ialah membenarkan dengan erti kata ikhlas menerima seadanya keadaan ini. Peluang untuk menjadi insan yang akan berlindung di bawah payung emas ini bukan untuk semua, hanya sesetengah. Jadi rebutlah.


Dan kalau pula si suami yang menyatakan hasrat, adalah baiknya memilih dikalangan beberapa kategori yang dapat diklasifikasikan sebagai berpoligami dengan ikhlas. Antaranya adalah baik menyediakan ruang poligami ini untuk muslimat yang umurnya telah lanjut ataupun lebih berumur berbanding zaujah sekarang di kalangan ramai-ramai muslimat solehah yang berkelambakan itu.


Kedua, seperti mana yang di anjurkan pilihlah dikalangan mereka yang yatim piatu dan tiada tempat untuk bergantung harap lagi. Pilihan ini adalah pilihan yang bijak dalam usaha menyelamatkan muslimat berkenaan yang sudah tiada tempah untuk mengadu kasih lagi.


Dan yang ketiga, mungkin para janda yang setengahnya kematian suami begitu awal.


Jadi..


Persoalan yang selama ini menjadi trauma dikalangan para isteri iaitu apabila si suami berpoligami, maka yang lebih diutamakan adalah isteri muda tidak akan berlaku malah status mereka sebagai yang muda dikekalkan. Dan adapun sifat belas kasihan itu wujud disebabkan kes kedua tadi melibatkan muslimat solehah yang yatim piatu.
Ikhlas


Apa yang lebih utama adalah soal keikhlasan yang menjadi sandaran dalam menilai kebahagiaan. Kebahagiaan itu abstrak. Tidak semestinya yang tidak berpoligami sentiasa bahagia. Dan ada sesetengahnya hasil hidup berkongsi ini lebih membahagiakan dan mengindahkan, terutama bila hari semakin tua. Tanpa keikhlasan yang benar-benar jitu daripada kedua-dua pihak, toleransi maksima tidak akan dikecapi. Mungkin bahagia hanya diwajah, namun bukan di hati.
Adil


Elemen ini dituju khas kepada yang bergelar suami @ bapa. Konsep adil dalam berpoligami ini jugalah antara lain kunci kebahagiaan. Adil tak beerti sama rata, sama banyak. Namun adil pada kaca mata Islam adalah meletakkan suatu pada tempatnya. Sebelah zaujah beranak ramai, belanja lebih, yang sebelah baru nak beranak nisbahkan agar ia adil. Barulah keharmonian itu dapat saling dikongsi bersama.
Penutup


Akhir sekali sebelum jari jemari saya ini meninggalkan tugas menulisnya sekadar untuk diingatkan bahawa:


  1. saya bukanlah manusia yang memperjuangkan poligami, masakan nak berpoligami, kahwin pun belum.

  2. Tujuan saya menulis ini bukanlah untuk merendahkan dan mempermainkan perasaan sesiapan, namun ianya adalah sekadar tulisan ilmiah untuk dikongsi pandangan bersama

  3. Poligami dilihat sebagai salah satu kaedah menyelamatkan muslimat solehah yang kelambakan, namun penyelesaian dengan cara ini juga bukanlah yang terbaik.

  4. Huraian di atas adalah bersifat minima, yakni maklumat lanjut tentang poligami boleh dicari tempat lain

  5. Telah tiba masanya gerakan Islam yang ingin menyelamatkan para pendokongnya, perlu ada inisiatif supaya sisipan tarbiyyah diletakkan bersama pendidikan tentang poligami. Maka perkara utama yang diperlukan dalam mempelajari perkara ini ialah berlapang dada.

  6. Buat kaum muslimat yang solehah. Payung Emas menanti anda!~


Sumber : http://mindasiswa-reform.blogspot.com/
~Semuga yang sedikit ini mendatangkan munafa'at~Wednesday, November 11, 2009

Banyak Makan

Apa sahaja yang kau lakukan, jadikan ianya kerana Allah - Gambar Hiasan


Ibrahim bin Adham berkata, "Telah datang kepadaku beberapa orang tetamu, dan saya tahu mereka itu adalah wakil guru tariqat. Saya berkata kepada mereka, berikanlah nasihat yang berguna kepada saya, yang akan membuat saya takut kepada Allah S.W.T.
Lalu mereka berkata,

"Kami wasiatkan kepada kamu 7 perkara, iaitu :


1. Orang yang banyak bicaranya janganlah kamu harapkan sangat kesedaran hatinya.

2. Orang yang banyak makan janganlah kamu harapkan sangat kata-kata himat darinya.

3. Orang yang banyak bergaul dengan manusia janganlah kamu harapkan sangat kemanisan ibadahnya.

4. Orang yang cinta kepada dunia janganlah kamu harapkan sangat khusnul khatimahnya.

5. Orang yang bodoh janganlah kamu harapkan sangat akan hidup hatinya.

6. Orang yang memilih berkawan dengan orang yang zalim janganlah kamu harapkan sangat kelurusan agamanya.

7. Orang yang mencari keredhaan manusia janganlah harapkan sangat akan keredhaan Allah daripadanya."


Bersama kita muhasabah.

Wallahualam.


~Muga yang sedikit ini mendatangkan munafa'at~


Sunday, November 1, 2009

Semudah ini kah?“Abang, sy nk jempot selalu r. haha. t abg doakan sy cpt kwen n mudah ble nk kawen n nk uruskan umah tge 2. Sy pon nk doakan abg bhgia bsme c die trcnta.” Lebih kurang begini sms nya.

Tiba-tiba sms ni masuk di inbox ku. Nombor yang tak dikenali. X faham. Risau.

“Uh.. Sape ni?”

Tergerak juga nak berkenalan dengan penghantar mesej. Tapi, oleh kerana tiada kredit membuatkan aku tidak peduli mesej tersebut.

Sudah beberapa hari handset ku tidak berkredit.

Tiba-tiba keesokannya ada orang memindahkan kredit ke handset ku. RM3.

“Ya Allah.. Rezeki.. Rezeki.. Syukur, ada juga orang yang memahami kondisi.” huhu..

“Tapi, siapa pula kali ni? Kali ni no baru. No yang juga tidak dikenali.”

Syukur diiringi ucapan jazakaLlaah ku hantar kepada pengirim.

Pengirim memperkenalkan diri, rupanya junior ku yang sekarang belajar di sebuah institusi pengajian. Dia juga yang menghantar mesej pelik beberapa hari lepas. Selepas diselidik, dia meminta aku mendoakan agar Allah memudahkan usahanya kearah pembentukan Baitul Muslim.

“Baiklah.”

Ku terfikir sejenak. Siapakah gerangan? Kenal bagaimana? Orang mana? Soalan lazim yang biasa menghinggap.

"23 tahun. Asal Ampang. Bekerja di Sibu. Tapi sekarang dia ada di semenanjung, di tahan di wad kerana sakit."

“Macam mana boleh kenal?”, spontan ku bertanya.

“Herm juz dr nset. Dia ada send gambar. Tapi dia tak bagi orang len tengok. Saya pon dah send gambar kat dia. Emaknya saya tak sempat nak tanya nama. Saya nak elak berlaku apa-apa. Walaupun tak berjumpa, tapi hati ni.. Masalah paling berat.....” pengirim memanjang kan mesej.

Ya Allah, sekiranya itu yang terbaik untuk nya dan untuk agama pada pengetahuan Kau, maka tetapkanlah hati nya, kuatkan lah imannya, teguhkan lah kaki nya atas jalan juang, jauhi lah ia dari fitnah dunia. Moga urusannya dipermudah.

Mudah sungguh zaman sekarang ni.


Kisah benar dengan sedikit pengubahsuaian.