? ?general?42 Ratings)??1 Grab Today. 5694 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ?????Scotland? ????? ?????
? ???Rating: 3.1 (22 Ratings)??1 Grab Today. 1905 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger accou BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Friday, April 3, 2009

Tokoh

Jamaludin al-Afghani


Umat Islam sejurus selepas keruntuhan khilafah berada dalam suasana yang amat membingungkan. Mereka hilang arah-tuju dan kekuatan untuk berhadapan dengan serangan bertubi-tubi kuasa-kuasa barat berbentuk serangan pemikiran dan serangan bersenjata.

Kalau dahulunya saf mereka dipimpin dan disatukan oleh institusi khilafah apabila berhadapan dengan serangan musuh-musuh mereka, tetapi kini institusi tersebut telah lenyap.

Umat Islam ibarat anak yang kematian ibu dan bapanya, tiada tempat untuk mengadu dan bergantung. Ribut dan badai yang melanda mereka tidak pernah menimpa generasi-generasi sebelumnya.

Umat yang dalam kebingungan itu lalu diselamatkan Allah s.w.t. dengan kehadiran tokoh-tokoh Islam seperti:

1. Jamaludin al-Afghani,
2. Syeikh Muhammad Abduh,
3. Syeikh Rasyid Ridha,
4. Syeikh Badi'uzzaman Said Nursi,
5. Syeikh Mustafa Sobri,
6. Imam asy-Syahid Hasan al-Banna,
7. Imam Abul 'ala al-Maududi,
8. Syeikh Waliyullah ad-Dahlawi dan sebagainya.

Mereka adalah ulama'-ulama’ Islam yang muncul sebaik sahaja terjadi peristiwa keruntuhan institusi khilafah iaitu di saat-saat umat Islam amat menagihkan pemimpin-pemimpin yang dapat membimbing dan menentukan hala-tuju mereka.

Dengan kesedaran tajdid yang kuat, ulama'-ulama' ini menubuhkan jama'ah-jama'ah Islam dan mengajak umat Islam bersama-sama bersatu di dalam jama'ah untuk berjihad menegakkan kembali kedaulatan Islam dan mengembalikan semula institusi khilafah yang runtuh itu.

Di timur tengah gerakan tajdid yang paling berpengaruh dan antara terawal ialah yang dipelopori oleh Imam Hasan al-Banna. Beliau mewarisi perjuangan yang diasaskan oleh tokoh-tokoh sebelumnya iaitu Jamaluddin al-Afghani, Syeikh Muhammad Abduh dan juga Syeikh Rasyid Ridha. Tokoh-tokoh inilah yang membentuk aspirasi perjuangan beliau.

Tindakan bijak imam hasan al-banna ialah menghimpun pendokong-pendokong Islam dalam satu saf yang kemas dan tersusun. Beliau merasakan umat Islam tidak akan berjaya berhadapan dengan serangan-serangan kuasa barat yang hebat itu jika mereka bergerak sendirian.
Kenali tokoh-tokoh Islam...

Syeikh Muhammad Abduh

Syeikh Rasyid Ridha

Syeikh Badi'uzzaman Said Nursi

Syeikh Mustafa Sobri

Imam asy-Syahid Hasan al-Banna

Imam Abul 'ala al-Maududi

0 comments: